“Revolutionary Road” sleept je mee in een zandkleurig bestaan

Recensie van “Revolutionary Road” door Theater Rotterdam i.s.m. Toneelschuur Producties. Gezien op: donderdag 2 november 2017, Grand Theatre Groningen.

revolutionary road

“Revolutionary Road” gaat over het echtpaar Frank en April (Teun Luijkx en Alejandra Theus). Ze hebben samen een gezin en Frank heeft een goedbetaalde baan. Niets ontbreekt hen, behalve het geluk en plezier in hun leven. Als publiek wordt je meegezogen in de onvermijdelijkheid van hun grijze (of zandkleurige, net als de banken en vloeren in het decor) bestaan, of je dit nu wilt of niet. Frank en April doen hun best om aan dit bestaan te ontsnappen door naar Parijs te ‘vluchten’, maar dat lijkt hen niet te lukken.

Alle bijrollen worden vervuld door Malou Gorter en Jacob Derwig. Dit resulteert in vliegensvlugge rolwisselingen, die soms middenin een gesprek plaatsvinden. Ook lopen scènes daardoor soms door elkaar. In het begin zorgt dit nog voor verwarring, maar later in de voorstelling geeft het alleen maar meer dynamiek aan het geheel.

De personages in “Revolutionary Road” zijn zelfs aimabel wanneer ze schreeuwend ruzie maken. Waarschijnlijk omdat ze ook zo goed te begrijpen zijn en veel situaties zo herkenbaar. Zelfs de over aanwezige en larger-than-life Helen is aandoenlijk in haar enthousiasme, slecht getimede opmerkingen en entrees. Die dan weer perfect getimed zijn door actrice Malou Gorter. Ook Frank is ondanks zijn getoonde woede telkens aandoenlijk met zijn jongensachtige glimlach. April is daarentegen niet zozeer aandoenlijk. Theus speelt haar als een getekende en door het leven gekrenkte vrouw. Naarmate het stuk vordert is die gekrenktheid ook steeds beter te begrijpen en dat maakt dat je ook met haar kan meeleven.

John, de paranoïde schizofrene zoon van vrienden Helen en Jack is niet veel aanwezig, maar wanneer hij er is, steelt hij de show. Jacob Derwig zet hem op fantastische wijze neer door zijn gedwongen houding in zijn tot boven toe dicht geknoopte jasje en bijna staccato spraak. John zegt alles wat de rest alleen maar denkt. Hij schreeuwt tegen zijn moeder Helen dat ze eindelijk eens haar mond moet houden en hij weet de vinger op de zere plek te leggen bij Frank en April. Typerend is dat de enige persoon die de waarheid hardop durft uit te spreken als gek wordt verklaard en wordt weggestopt in een gesticht.

Ondanks de deprimerende boodschap van het verhaal, zijn er ook komische momenten in de voorstelling. Niet geforceerd grappig, maar grappig door de manier van acteren of grappig door de manier waarop tekst gebracht wordt. Wanneer vrienden Shep en Millie al roddelend aan Frank en April vertellen over John, kun je niet anders dan lachen. Shep en Millie vertellen precies hetzelfde, maar Shep vertelt het aan Frank en Millie aan April. Shep en Millie echoën elkaars verhaal. Dit zorgt voor een hilarische en herkenbare situatie. Zo gebeurt het immers zo vaak binnen vriendengroepen en families.

“Revolutionary Road” is door de herkenbare situaties, aimabele personages en het knappe acteerwerk zo goed en meeslepend, dat we na de voorstelling even moesten bijkomen. Even weer wakker worden en de ‘echte’ wereld instappen. Zoals dat bij goed theater hoort. Dat de dialogen uit normaal Nederlands bestaan en niet uit hoogdravende poëzie helpt ook zeker mee aan deze beleving.

Terwijl ik na de voorstelling naar mijn fiets loop hoor ik op straat een vrouw zeggen: “Mooie gedekte tafels, goede bediening”. De man die bij haar staat zegt: “Mooie gedekte tafels, goede bediening”. Als de vrouw zegt: “Dat geeft gewoon een hele andere uitstraling” echoot de man haar precies na. Gelukkig vindt je goede kunst soms ook direct terug in die ‘echte’ wereld.

 

 

De voorstelling “Revolutionary Road” is een toneelbewerking van de gelijknamige roman van Richard Yates. Het boek is verfilmd in 2008 met in de hoofdrollen Kate Winslet en Leonardo DiCaprio. De voorstelling is nog tot en met half december te zien op verschillende plaatsen in Nederland. Voor meer info en speeldata, zie: http://rotheater.nl/revolutionary-road

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s